Bespan systemen

MECHANISCH SPANSYSTEEM

De mechanische Bespan machines die het meest gebruikt worden op de professionele bespan markt hebben een geheel verschillend spansysteem. Het lineaire spansysteem werkt met een slinger en een referentie veer, bij de voetbediende Stringway MS200 wordt de snaar gespannen door een zware veer.
Het grootste verschil tussen beide machines is dat de Stringway machine wel narekcompensatie heeft.

ELECTRONISCH SPANSYSTEEM

Elektronische machines hebben een meetsysteem dat de motor “vertelt” wanneer de ingestelde spankracht bereikt is. Wanneer het meetsysteem nauwkeurig genoeg werkt, zorgt het er ook voor dat de snaar weer bijgetrokken wordt tijdens het narekken van de snaar (narekcompenstatie).
ZONDER NAREKCOMPENSATIE GEEN NAUWKEURIGHEID
Een snaar die gespannen wordt heeft tijd nodig om te rekken. Een snaar die meer rekt heeft meer tijd nodig (tot 10 sec.) een stuggere snaar minder (3 sec.). Een spansysteem met narekcompensatie houdt de spankracht gelijk tijdens het narekken van de snaar. De figuur toont 3 grafieken, 2 zonder en één met narekcompensatie:

“CONSTANT PULL” ACTION
Grafiek 1 : De snaar is snel gespannen op 30 kg en de spankracht loopt terug tot 23.1 kg.Grafiek 2 : De snaar is langzaam gespannen op 30 kg en de spankracht loopt terug tot 25.5 kgGrafiek 3 : Het spansysteem met narekcompensatie (Stringway MS200) houdt de spankracht precies gelijk tijdens het narekken van de snaar
Conclusie : Zonder narekcompensatie kan de spankracht tot wel 7 kg terug lopen

Geef een reactie